Portret - Annemiek van Roekel: 'Wij bakken eerlijke biokoekjes met een natuurlijke smaak!'

08.03.2018
20180307 Eco Biscuits Annemiek Portret
Foto: Sophie Nuytten

Al sinds begin jaren 1990 bakken broer en zus Annemiek en Frans van Roekel eerlijke koekjes met 100% biologische ingrediënten, zonder kunstmatige toevoegingen en met een natuurlijke smaak. "In de toekomst zetten we in op graansoorten als haver en spelt.


Aan het roer van koekjesbakkerij Eco Biscuits staan vandaag broer en zus Annemiek en Frans van Roekel. Ze bakken er vezelrijke koekjes met 100% biologische ingrediënten die geen geraffineerde suikers bevatten.

Annemiek: “Wij zijn groot geworden met bio. Onze ouders hadden vroeger een groothandel in natuurvoeding. Op een bepaald moment hebben ze die verkocht en is mijn vader begonnen met een biologisch bakkerijtje. We zijn toen, in 1993 was dat, ook mee in het bedrijf gestapt. Sinds 2010 zijn mijn broer en ik zaakvoerder.”

NATUURLIJK ZOET

Wat maakt de koekjes van Eco-Biscuits zo speciaal? 

Annemiek: ”Onze bedrijfsfilosofie staat mijlenver af van de hedendaagse moderne voedingsindustrie. Veel voedingsbedrijven gebruiken in hun bereidingen uitsluitend industriële suikers en kunstmatige additieven. Wij kiezen daarentegen resoluut voor eerlijke koekjes met eenvoudige, 100 % biologische ingrediënten. Al onze grondstoffen zijn afkomstig uit de biologische landbouw. We proberen onze grondstoffen zo lokaal mogelijk aan te kopen, al gaat dit niet voor alle ingrediënten natuurlijk. Mijn broer Frans steekt veel tijd in het zoeken naar die ingrediënten. In de toekomst zullen we ook nog meer gaan inzetten op graansoorten als haver en spelt, omdat de consument daar steeds meer naar vraagt. We zijn ook volop bezig om palmvrij te produceren.”

Maken jullie gebruik van bepaalde toevoegingen? 

Annemiek: “In onze koekjes vind je geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen of conserveermiddelen. We gebruiken geen riet- of bietsuiker, maar zoeten onze koekjes met biologische graan- en vruchtenstropen. Daardoor ontstaat er een lekkere natuurlijke smaak. Tot slot is een groot deel van ons aanbod veganistisch.”

"In de toekomst zullen we nog meer gaan inzetten op graansoorten als haver en spelt, omdat de consument daar steeds meer naar vraagt. We zijn ook volop bezig om palmvrij te produceren.”


INNOVATIE

Als duurzaam voedingsbedrijf vindt Eco Biscuits het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. 

Annemiek: “We ondersteunen verschillende goede doelen zoals Cunina, BOS+, Steps On Fire. Bij nieuwe investeringen letten wij op het duurzaamheidsaspect van onze aankopen.” 

De koekjes van Eco Biscuits zijn in België te koop in verschillende biowinkels en in de biosupermarkt. Ze bieden een gevarieerd assortiment aan dat regelmatig vernieuwd. Annemiek: “Belangrijk is dat we blijven vernieuwen en dus steeds nieuwe producten ontwikkelen. Dat gaat gepaard met een lang en uitvoerig denkproces. Nu zijn we bezig met palmvrije quinoakoekjes. De eerste proeven vielen erg in de smaak.” 

Annemiek en Frans zijn trots op wat ze tot nog toe gepresteerd hebben. “We zijn klein begonnen, hebben een fantastisch team en zijn er altijd in geslaagd om op een heel natuurlijke manier te groeien. Telkens we een vrachtwagen zien vertrekken, zijn we blij met wat we afgeleverd hebben. Dat is toch erg belangrijk.”

Meer info: www.ecobiscuits.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.