Goede voornemens: abonneer je op bio

18.01.2019
2019 01 18 Wassendemaan Pakketten
Foto: Biopakketten bij De Wassende Maan

Wie de korte keten genegen is en graag groenten, fruit... vlees van dichtbij huis wil, kan zelf oogsten bij een CSA-boerderij. Heb je weinig tijd? Dan kan je een wekelijks abonnement op een pakket van bij de bioboer proberen.


Infosessies op CSA-boerderijen

Aan het begin van het seizoen organiseren heel wat CSA-boerderijen een informatiemoment voor potentiële, nieuwe leden. Tijdens zo'n sessie ontdek je hoe het systeem in elkaar steekt en wat de prijs van het lidmaatschap is. Wie lid wordt van een CSA-boerderij, koopt een soort oogstaandeel. In ruil krijg je een jaar lang lekkere, verse en gezonde producten. Vaak oogsten leden hun eigen groenten, sommige CSA-bedrijven bieden ook pakketten aan. 

Interesse om aan te sluiten? Ontmoet de boer(in) en stel al je vragen: Wanneer kan je komen oogsten? Welke groenten en fruit er allemaal gekweekt worden? Soms biedt een CSA ook zuivel, eieren, vlees of zelfs bloemen. Vaak gaat de sessie door op de bioboerderij en dan krijg je meteen ook een rondleiding op het veld. 

Ontdek in onze kalender waar je infosessies kan volgen.

"Aan het begin van het seizoen organiseren heel wat CSA-boerderijen een informatiesessie voor nieuwe leden."

Weinig tijd? Probeer een biopakket

Bij verschillende biologische boerderijen kan je een abonnement nemen, goed voor een (twee)wekelijks groente- en/of fruitpakket. Het assortiment is altijd seizoensgebonden en bevat daardoor ook minder bekende vergeten groenten. Ook biologisch vlees kan je soms rechtstreeks bij de bioboer bestellen. Weet je niet goed hoe je al dat lekkers verwerkt krijgt? Heel wat bioboeren voegen recepten toe aan hun pakketten. 

Doordat je een abonnement neemt en dus op voorhand betaalt, is de producent zeker van zijn afzet. Sommige boeren vullen hun assortiment aan met producten van collega-bioboeren. Vaak kan je kiezen uit verschillende formules, bijvoorbeeld een familiepakket of een klein pakket. 

De boer kan zijn producten ook naar een afhaalpunt brengen. Dat pakket kan je vervolgens afhalen op een adres bij jou in de buurt. Voedselteams hanteren criteria voor het selecteren van een lokale boer. Voor groenten is het overwegend bio, voor de andere producten zoals fruit, zuivel en brood, is dat niet steeds het geval. Sommige buurderijen werken ook samen met bioboeren, maar het aandeel bio kan per buurderij sterk verschillen.

Vind de afhaalpunten voor een groentepakket of een fruitpakket. 
Of ontdek waar je in de buurt een biovleespakket of zuivel en verse eieren kan afhalen.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.