7000 biokippen zoeken een nieuwe thuis

29.01.2018
201801 Bmn Biokippenboer Adoptie
Foto: Radio 2

Normaal gaan legkippen die niet meer op topproductie leggen naar het slachthuis, maar dit keer niet. 
Bio-kippenboer Jan Cools uit Loenhout biedt al z'n leghennen, zo'n 7000 biokippen, ter adoptie aan. Voor
2 euro schenk je een biokip al een tweede leven. 


Slachthuis

Wanneer een kip op zo'n 75-80% van de productie zit is het voor een kippenboer commercieel niet meer interessant om de hennen te houden. Dan kost het hem meer om de kippen te verzorgen dan dat ze opbrengen. Op dat moment, na zo'n anderhalf jaar, worden de kippen verkocht aan het slachthuis, maar deze keer dus niet. 

Via de vzw les poules heureuses, de gelukkige kippen, kan je voor 2 euro per stuk een kip een tweede leven geven. Biologisch kippenboer Jan Cools was wel verrast toen zijn telefoon opeens roodgloeiend stond. "Ik wist van niks" zegt hij "Maar toen ik hoorde wat het plan was dacht ik: waarom niet? Ik vind het positief dat mensen kippen willen redden. Zo krijgen kinderen tenminste een echte kip te zien en weten ze van waar de eitjes komen."

Bioboer Jan: "Ik doe het voor de kippen"

Vorige week was een gelijkaardige actie in Wuustwezel een gigantisch succes en een paar jaar geleden waren de mensen er als de kippen bij in Pulle. Jan vraagt 2 euro per hen, dat is een kwart van de prijs van een normale jonge kip in de winkel. "Ik doe het voor de kippen, want rijk zal ik er niet van worden." gaat hij verder. "Ik heb al tegen mijn vrouw gezegd dat ze een paar dagen verlof moet nemen, want alleen ga ik dat niet aankunnen. Mensen komen voor 2 of 3 kippen, ik heb er 7000: ik zal wel even bezig zijn om die te vangen. Daarom hebben we ook specifieke data voorgesteld waarop de kippen afgehaald kunnen worden. Dit zal doorgaan op 13, 14 en 16 februari. "

Biokippenboer Jan Cools: "Ik hoop dat ze bij de mensen thuis even goed verzorgd worden, dan zullen ze zeker nog beloond worden met eitjes"

Biokippen met buitenloop

De 7000 biologische kippen zijn niet kaal geplukt zoals met batterijkippen wel eens het geval is. Een biologische legkip kan ten minste één derde van haar leven vrij naar buiten. Daarnaast hebben deze biokippen ook in de stal voldoende ruimte en daglicht gekregen en gezond biologisch voer. 

Wie een biokip adopteert kan volgens kippenhouder Jan gerust zijn: "Ze hebben misschien niet al hun pluimen maar ze zien er nog erg goed uit. Het zijn tenslotte bio-kippen die hier rondscharrelen in de boomgaard. Ik hoop dat ze bij de mensen thuis even goed verzorgd worden, dan zullen ze zeker nog beloond worden met eitjes."

Adopteer jij ook een biokip? Kijk voor meer informatie op de website van vzw Les Poules Heureuses. De Nederlandse vertaling is niet optimaal, je kan de pagina ook bekijken in het Engels of Frans.

(bron: Radio 2) 

Lees ook …

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.