Kom naar de Velt-markt ANDERS

16.03.2019

Velt en Voedsel Anders doen het samen "anders". Ze kijken over muren, zoeken inspiratie uit Gent, en reiken de hand naar ecologische initiatieven. Ontdek, debatteer en zoek hoe jij mee het verschil kan maken.


Debatteer met ons mee...

 • Openingspanel: Voedsel Anders op het menu: ja, maar hoe?
  De vleesconsumptie vermindert, bio boomt en de korte keten geraakt gekend. Steeds mensen werken aan een “Ander Voedsel”: we noemen dit agro-ecologie. Een aantal organisaties verenigden zich zelfs onder de naam “Voedsel Anders” om die alternatieven nog meer op het Vlaamse menu te krijgen. Waar staan we vandaag en wat zijn de uitdagingen? Wat is nodig om iedereen, van beleid tot burgers, te overtuigen van de noodzaak van een ander voedselsysteem? En wie moet daarbij welke rol opnemen?
 • Panelgesprek: Veilig, gezond én duurzaam voedsel: gaat dat lukken?
  Tijdens de Velt-markt Anders organiseert BioForum Vlaanderen een debat: zorgt de angst voor ongewenste stoffen en huidige kijk op voedselveiligheid voor een verlies van het bredere plaatje? Tijdens het debat worden 3 actuele thema’s voorgelegd: de vrije uitloop bij dieren, de consumptie van rauwmelkse producten en het verhittingsproces bij zetmeelrijke producten. Kom mee met ons debatteren! Meer info.
 • Debat: De zaak van de Grond – Hoe actie ondernemen als burger?
  Onze landbouwgrond staat onder druk. Wie zal er in de toekomst ons voedsel produceren? In deze interactieve workshop krijg je een beter beeld van de grondproblematiek en onderzoeken we aan de hand van concrete voorbeelden wat je als burger concreet kan doen.

 • Gesprek: agro-ecologie biedt autonomie
  Hoe autonoom kan een Filipijnse inheemse gemeenschap nog leven in een sterk geliberaliseerd land? Zij zien hun agro-ecologische praktijken bedreigd door de komst van bedrijven die heel andere plannen hebben met hun grond en wat eronder zit. Hoe maken zij samen een vuist tegen zoveel onrecht? En wat is de rol van de overheid? Maak kennis met Maricres Paquera Pagaran van ALCADEV en Norma Luza Ampis van TRIFFPS: zij vertellen ons uit eerste hand hoe zij hun strijd voor autonomie voeren. #agroautonomynow!
 • Lezing: Is er nog plaats voor vlees en zuivel op het menu van 2050?
  In opdracht van Greenpeace bestudeerde de UCL onder leiding van Prof. Philippe Baret enkele scenario’s voor de ontwikkeling van de Belgische veeteelt in 2050. Tijdens deze workshop presenteren we de resultaten van dit onderzoek en gaan we hierover in debat met enkele mensen uit het werkveld.

Ontdek nog veel meer...

Kom zaden ruilen, leer permacultuur kennen, of proef het terroir van Vlaanderen. Ontdek alles over lokale, seizoensgebonden biologische bloemen en over het belang van biologische bloembollen.... en over nog zoveel andere dingen. Ontdek, debatteer en zoek hoe jij mee het verschil kan maken!

Route? 
KASK - Bijlokesite in Gent (Godshuizenlaan). Tramhalte Bijlokehof of op 15 minuten wandelen van het station Gent-Sint-Pieters

Ontdek het programma op https://www.velt.be/veltmarkt

velt-markt2019_websitebanner_0.png#asset:135835

Locatie

KASK - Bijlokesite in Gent
Godshuizenlaan, 9000 Gent

Datum/tijdstip

Zaterdag 16 maart 2019 van 10 u tot 17 u

Prijs

5 euro per persoon

Website

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.