Supervers zijn asperges op hun best. Vers betekent ook dat de stengels kraken of piepen wanneer je ze tegen elkaar wrijft.

nodig voor 4 personen:

-    2 bussels witte asperges
-    200 g gandaham
-    100 g parmesan, in schilfers
-    2 el basilicum, gesnipperd
-    zwarte peper
-    6 el olijfolie
-    2 el witte balsamicoazijn
-    1 tl grove mosterd
-    1 tl ahornsiroop

Schil de asperges en kook ze beetgaar in lichtgezouten water in ongeveer 5 min. Maak een vinaigrette van de olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en ahornsiroop en schenk deze over de nog warme asperges. Schik de asperges op een bord. Drapeer de gandaham ertussen en bestrook met schilfers parmesan en basilicum. Breng op smaak met zarte peper van de molen.

 

MEER OVER ASPERGES

Lekkernij voor fijnproevers
Asperges doen heel wat fijnproevers het water in de mond lopen. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. De teler snijdt ze 's morgens en 's avonds, nog voor ze de kans krijgen door de opgehoopte aarde naar het licht te groeien. Het telen van witte asperges is arbeidsintensief. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur.

Lente-primeur
Witte asperges zijn een authentieke lentegroente. Het seizoen begint in maart met asperges uit serreteelt en uit de teelt onder plastic kappen. Asperges uit volle grond komen pas in de tweede helft van april op de markt. Eind juni is het seizoen afgelopen. Langer telen put de wortel uit.

Gezond en zuiverend
Asperges zijn vooral rijk aan vitamines uit de B-groep. Ze leveren ook vitamines A,C en E en zijn een goede bron van mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer. Omdat asperges veel vezels bevatten, bevorderen ze de darmwerking. Asperges werken ook vochtafdrijvend, zelfsbij matige consumptie. Een ideale manier dus om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Biologische asperges zijn trouwens volledig vrij van pesticiden, die in de conventionele teelt in grote hoeveelheden worden gebruikt.

Asperges koken
Witte asperges moet je schillen, groene nauwelijks. Snij de houtige onderkant af met een aspergemesje of dunschiller. Schil vanaf 2 cm onder de kop tot onderaan. De onderkant van de stengel moet langer koken dan het zachtere kopje. De beste manier is dan ook om de asperges met de koppen omhoog in een hoge cilindervormige pan (speciale aspergepan) te koken.

 

Recepten: Hilde Oeyen
Foto's: Frank Croes